Diswis

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

DisWis is een wiskunde onderwijsproject van prof.dr. Alexander Schrijver en De Praktijk. DisWis is bedoeld voor 5 en 6 vwo-leerlingen met wiskunde b1 in hun programma. Het belangrijkste onderdeel van DisWis is een serie lessen van 40 studielasturen met als onderwerp discrete wiskunde. De lessen worden gegeven door echte wiskundestudenten. Tijdens de lessenserie worden een aantal begrippen en stellingen uit de grafentheorie behandeld. We bekijken ook wat een wiskundestudent doet tijdens en kan doen na zijn studie. Met een excursie worden toepassingen van de geleerde stof in het bedrijfsleven inzichtelijk gemaakt. DisWis past qua omvang en inhoud prima in het vrije keuzedomein van de examenprogramma's van wiskunde b1 en b1,2 op het vwo, maar is ook zeer geschikt als wiskunde d-module.

Winnaar Sigma Prijs 2008

De jury vond dit een prachtig project. Het legt een verband tussen serieuze, discrete wiskunde met levensechte toepassingen, ondersteund met concrete en actuele bedrijfsbezoeken. Het geheel is samengebracht in een bruikbaar pakket dat in het lopende onderwijsprogramma van vo en ho past. Bovendien zijn wo-studenten betrokken bij het geven van de lessen, hetgeen dit project een fraaie meerwaarde kan geven. Een aantal aspecten dient nog verheldering. Zo is niet duidelijk of een duurzame deelname vanuit het beroepenveld is gegarandeerd bij opschaling van het project. En zijn de studenten wel voldoende didactisch geschoold om de lessen te kunnen geven? Er zijn dus nog wat “open eindjes” waarover we op Lowlands graag meer horen.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE