Didactische fenomenologie

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* Didactical_phenomenology (english) * intern

Algemeen

Hans Freudenthal gebruikt als eerste deze term.

Door leerprocessen te observeren moest men verder zoeken naar niveaustructuren en beslissende stappen in het leerproces. In zijn artikelen beschreef Freudenthal legio voorbeelden uit zijn eigen observaties van (klein)kinderen en uit de ontwerpen waarmee bij Wiskobas geexperimenteerd werd. Hij ontwikkelde daarbij een theoretische methode voor de ontwikkeling van wiskundeonderwijs: didactische fenomenologie.

Een eerste aanzet tot didactische fenomenologie volgde in Freudenthals artikel 'Phaenomenologie van het getalbegrip'. Het artikel gaf een wiskundige analyse van het getalbegrip waarmee tot een betere benadering van de bijbehorende didactiek kon worden gekomen. Freudenthal deed dit om de misstanden die hij zag bij de benadering van de ontwikkeling van het getalbegrip te kunnen bestrijden. Tegelijkertijd gaf hij een doortimmerde basis waarop een betere benadering zou kunnen worden gebouwd.

Uit: La Bastide-van Gemert, S. (2006). Elke positieve actie begint met critiek. Hans Freudenthal en de didactiek van de wiskunde: Uitgeverij Verloren.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE