Construeren als meetkundeactiviteit

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

Construeren is een activiteit die binnen het leerstofdomein meetkunde behoort en daar nader bestudeerd wordt. Bij jonge kinderen denkt men dan aan het bouwen met blokken of aan ander meer natuurlijk materiaal, zoals dozen, oude kranten, wc-rolletjes, zolang er maar de mogelijkheid bestaat om te knutselen, iets te bouwen, kortom om iets te construeren.

Er zijn allerlei activiteiten mogelijk waarbij gebruik gemaakt wordt van papier (vliegers vouwen, inpakken, kleedjes knippen, hoeden vouwen) of van blokken waarmee blokkenbouwsels gebouwd kunnen worden. Ook met behulp van allerlei in de winkel verkrijgbaar speelgoed (Lego, Lokon) kunnen constructieactiviteiten met de kinderen gedaan worden.

In de midden- en bovenbouw komt de nadruk meer op het mentale niveau te liggen zoals redeneringen aan de hand van blokkenbouwsels en het opsporen van symmetrie in figuren om slechts twee activiteitengebieden te noemen. Naarmate het kind ouder wordt zullen deze activiteiten zich op een meer mentaal niveau gaan afspelen en zal het ruimtelijk redeneren een steeds grotere plaats gaan innemen. De leraar zorgt er daarbij altijd voor dat een kind dat daar behoefte aan heeft, de gelegenheid krijgt met concreet materiaal aan de gang te gaan om de werkelijkheid te onderzoeken. Zo zal er altijd de mogelijkheid zijn heen en weer te gaan tussen verschillende niveaus van oplossen.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE