Bord van Galton

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern


Inhoud

Algemeen

  • Het Bord van Galton of quincunx werd ontworpen door de Britse bioloog, fysicus en wiskundige Francis Galton (1822–1911).
  • Het bord bestaat uit verschillende geschrankte rijen pinnen, met een naar beneden toe oplopend aantal pinnen vanaf één.


Achtergrond

Het aantal horizontale rijen pinnen is van weinig belang: ze bepalen enkel het aantal bakjes onderaan het bord. Bovenaan bevindt zich een trechter met kogeltjes erin. Elk kogeltje dat naar beneden valt botst eerst op de eerste pin, hetzij naar links, hetzij naar rechts. Hiernaa botst het op één van de twee pinnen van de tweede rij, hetzij naar links, hetzij naar rechts. Hierna botst het op een van de drie pinnen van de derde rij enz. De kans dat een kogeltje naar de rechterkant botst, is even groot als de kans dat het naar de linkerkant botst, dus telkens een kans van 50%.

Simulatie

bron: http://www.jcu.edu/math/isep/quincunx/quincunx.html

quincunx_thumb.jpg

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE