Betekenisvol leren

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

Men spreekt van betekenisvol leren, wanneer het leren voor de lerende betekenis heeft ofwel dat de lerende zich ervan bewust is waarmee hij op dat moment bezig is en waartoe het kan leiden.

Het wordt pas echt betekenisvol als het geleerde aansluit op de zone van ‘naaste ontwikkeling’ (ofwel als het zich kan hechten aan reeds bestaande kennis). Zo kunnen contexten waarin het rekenen en de wiskunde verscholen zijn, betekenis aan de gevraagde reken-wiskundige activiteiten geven. Maar ook een goed doordacht instapprobleem waarin de problematiek van de leerstof aan de orde is, leidt tot betekenisvol leren. Een rekensom die formeel is en tegelijkertijd een doorkijkje geeft naar nieuwe, complexere leerstof, kan op dat moment voor de lerende betekenisvol zijn. Ook kan de actualiteit aanleiding zijn om kinderen betekenisvol te laten leren.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE