Betalen met euro's (mini-games)

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

In dit spel moet een gegeven bedrag worden neergelegd. Het bedrag is iedere keer gekoppeld aan een bepaald speelgoedje (bijvoorbeeld een speelgoedhondje, een pop, een auto enz.). screenshot_color_nl.jpg

Werking spel

Wanneer de leerling een goed antwoord geeft wordt het nummer van de opdracht groen, bovenin het scherm. Bij een verkeerd antwoord, krijgt de leerling de mogelijkheid om de opdracht nog één keer te verbeteren. Is het antwoord echter weer verkeerd, wordt het nummer van de opdracht rood in plaats van groen.

Niveau

De bedragen in dit spel komen nooit boven de € 5,- uit. Echter wordt er wel gebruik gemaakt van kommagetallen en moet de leerling het bedrag neerleggen met de gegeven munten. Hierdoor komt het ook een enkele keer voor dat de leerling een bedrag moet neerleggen door gebruik te maken van de kennis dat 100 eurocent gelijk is aan €1,-.

Leerlijnen

Door middel van dit spel wordt gewerkt aan de kerndoelen 24, namelijk ‘de leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven. Hierbij hoort de leerlijn die ingaat op het oplossen van ‘problemen in verband met de structuur van getallen (bijv. Hoe kun je € 12,- betalen? Of wat krijg je terug als je € 4,57 betaald met een briefje van € 5,-)’.

Tevens wordt er gewerkt aan de kerndoel 26, namelijk ‘de leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen’. Hierbij hoort de leerlijn die ingaat op het leren van ‘de indeling van geld (euro): 1, 2, 5, 10; 20, 50, 100’. Deze leerlijnen zouden moeten worden ontwikkeld bij leerlingen uit groep 3 en 4.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE