Betacanon

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

De vijftig belangrijkste onderwerpen uit de natuurwetenschappen, gedurende 2007 verscheen in de Volkskrant deze canon van de exacte wetenschap.

betacanon_klein.jpg
klik op het plaatje voor een vergroting
De nationale geschiedeniscanon is duidelijk gerangschikt langs de as van de voortschrijdende tijd. De bijbehorende poster vertoont dan ook een mooie slang van historische iconen. Maar voor de bètacanon ligt die ordening ingewikkelder.

We kunnen onze ordening het beste weergeven door uitwaaierende, logaritmische cirkels (zie figuur) van enerzijds tijd- en ruimteschalen en anderzijds toenemende concreetheid. Langs de rand loopt u van klein naar groot. Rechts staan de kleinste ruimteschalen en kortste tijdschalen, het subatomaire en subcellulaire niveau met onderwerpen als quantum en enzym.

Links bevinden zich de macroschalen, met oerknal, zonnestelsel en plaattectoniek. Tussen groot en klein bevindt zich een groot aantal onderwerpen die de menselijke schaal vertegenwoordigen. Hoe verder we in deze waaier naar buiten gaan, des te toegepaster de onderwerpen worden. Fiets en wc vindt u helemaal aan de rand.

Van boven naar beneden loopt er een as van metaconcepten zoals nul en fout via theorieën (Darwin, evolutie) naar technologie (robots).

Alle afleveringen van de Volkskrant-Bètacanon zijn terug te lezen. Maart 2008 verschijnt bij Meulenhoff het geïllustreerde boek van de reeks, met krantenstukken en extra materiaal. Teleac / NOT werkt aan een serie videoclips voor jongeren op basis van de Bètacanon, die in het voorjaar uitkomt. De Bètacanon is een initiatief van de Volkskrant.

Om het Betacanon ook jongere leerlingen beschikbaar te maken is ook het Junior betacanon verschenen.

Lijst van 50 onderwerpen


Verwijzingen

Versies van dit document

  • 20120218, update
  • 20071230, volkskrant rondt het af
  • 20070106, Betacanon Volkskrant start met wiki
Persoonlijke instellingen
GOOGLE