Afronden

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

Het afronden van een getal is het verminderen van het aantal significante cijfers. Men rondt bijvoorbeeld een getal af om het aantal significante cijfers in overeenstemming te brengen met de nauwkeurigheid van het getal of met het doel waarvoor het getal dient. Zo zal het voor een timmerman voldoende zijn het getal π af te ronden op 3 significante cijfers: 3,1415... wordt afgerond tot 3,14. Er zijn verschillende vormen van afronden afhankelijk van de situatie. Zo zal men bij het berekenen van een aantal bussen om een groep te vervoeren steeds naar boven afronden (Als 170 mensen moeten vervoerd worden met bussen van 50 personen zal men 3,4 naar 4 afronden), en bij het bepalen van een maximale dosis geneesmiddel naar onder.

Voorbeeld

  • uit het nieuws (november 2010)

Het naar boven afronden van belminuten mag niet. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes zaterdagavond (6-11-2010) in het televisieprogramma Kassa. Volgens Europese regels moeten mobiele belbedrijven per seconde afrekenen. Sommige Nederlandse telecombedrijven brengen voor een gesprek dat een minuut en een seconde duurt twee minuten in rekening. En dat mag volgens Europese regels niet, zegt Kroes. "De Europese wetgeving staat boven de Nederlandse wetgeving."

Een aardige opdracht is om aan de hand van een concrete serie gesprekken uit te rekenen wat het verschil zou zijn tussen 'per seconde' en 'per minuut'.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE