Aarde, maan en zon
Een les over grote afstanden en hun verhoudingen tot elkaar

Grote afstanden en hun verhouding tot elkaar
Hoe zit het met de afmetingen van aarde, zon en maan en de afstanden van de maan en de zon tot de aarde? We kunnen wel allerlei foto’s , afbeeldingen en modellen van aarde, maan en zon vinden maar die zijn bijna nooit op schaal. Dat is ook haast niet mogelijk omdat de zon zo groot is en de afstanden enorm.



Basiskennis
Basisschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet onderwijs zouden enig besef moeten hebben van die onderlinge afstanden en relaties. Wat weten we van de maan die we vaak met z’n schijngestalten aan onze hemel zien en die de veroorzaker is van eb en vloed.
En vergeet de zon niet! We gaan graag op vakantie naar een land waar de zon schijnt en het lekker warm is. De zon die de aarde nu meer opwarmt dan ons lief is, zonder dat we dat de zon kwalijk kunnen nemen: die schuld ligt wel bij onszelf.

Schaal
In deze les is wèl alles op schaal. Het uitgangspunt is een globe. Afmetingen van maan en zon en ook afstanden van maan en zon worden opgehangen aan de afmetingen van de globe. Ook de lokale situatie speelt een rol om de maan, maar vooral de zon een plaats te geven.

Mogelijke koppeling
In het verslag van deze les gaat het vooral om afstanden en verhoudingen. Er liggen natuurlijk allerlei mogelijkheden voor de hand om deze les te koppelen aan de ontstaansgeschiedenis van zon, aarde en maan. We kunnen ook verder kijken naar ons zonnestelsel en andere sterren. Ook een blik naar binnen over de opwarming van de aarde ligt voor de hand.

Verwijzingen
  |  Over deze lessen  |  Meer lessen  |  © Universiteit Utrecht  |  234 views  |