Klaar voor de start?
Onderdeel Summerschool Junior 2014
  |  © freudenthal instituut  |  190 views  |  Home  |  

Onderdeel Summerschool Junior 2014: Wetenschapslab

We hebben allemaal een hartslag. Voel maar eens in het midden van je borstkas. Soms heb je een hele snelle hartslag, terwijl hij soms heel rustig lijkt te zijn. Hoe komt het dat je soms een snelle en soms een rustige hartslag hebt? Dit gaan jullie uitzoeken.

We moeten allemaal ademhalen om te kunnen leven. Zonder te ademen zouden we geen zuurstof binnen krijgen en dan zou ons lichaam niets meer kunnen doen. Je kunt met je buik ademen en met je borst; probeer maar eens. Je hersenen bepalen normaal gesproken hoe snel je ademhaalt en op welke manier. Maar bij wat voor activiteiten ademen wij dan met onze borst? En wanneer met de buik? Dit gaan jullie onderzoeken.

Achtergrond

Tijdens inspanning versnelt de hartslag, omdat het hart sneller moet pompen om het bloed sneller te laten stromen. Het bloed vervoert zuurstof naar de spieren toe en zuurstof is nodig om te kunnen bewegen. Als je meer/sneller beweegt, heb je ook meer zuurstof nodig.

Andere ademhaling
Er zijn twee manieren van ademhalen: buikademhaling en borstademhaling. Beide varianten hebben een eigen functie. De buikademhaling kan gestuurd worden en kan zorgen voor diepere ademhaling (meer lucht per keer). Deze ademhaling duurt relatief gezien iets langer. Borstademhaling is voor korte, snelle ademhaling om snel zuurstof vanuit de lucht het lichaam in te krijgen. Tijdens kort, maar snel, touwtje springen zul je snel zuurstof nodig hebben en dus de borstademhaling gebruiken. Tijdens lang, maar langzaam touwtje springen zul je de buikademhaling gebruiken om langere tijd meer zuurstof binnen te krijgen.

Let op: Help de leerlingen als ze hun hartslag niet kunnen vinden; De opdracht bestaat uit twee onderdelen. De helft van de groep begint bij hartslag en de andere helft bij ademhaling. Mochten ze bijtijds klaar zijn, kunnen ze de andere opdracht ook nog doen. Zorg als begeleider dat de kinderen voorzichtig zijn tijdens het rennen/touwtje springen.




  |  Freudenthal Instituut: Home - Universiteit Utrecht  |  Freudenthal Collectie: Home - Showcase - Archief  |  Subset: Freudenthal Instituut  |