Rover en Pelle op de Beagle
Activiteit, video van Talentenkracht
  |  © freudenthal instituut  |  Bron  |  520 views  |  Home  |  

Beschrijving van de activiteit

Aan boord van de clipper Stad Amsterdam, die de reis van de Beagle maakte, is meer dan genoeg te zien om vragen over te stellen en er kunnen veel (soorten) waarnemingen gedaan worden. Het schip zelf: een zeilschip met drie masten en een motor; vlaggen/windvanen; veel (opgerolde) zeilen; katrollen om de zeilen te hijsen; het schip is gemaakt van hout en ijzer. Drijft hout, drijft ijzer, waarom drijft de boot? Navigatie: hoe weet je waar je bent (kompas, kaarten, land in zicht); hoe diep ligt het schip; hoe diep is het water; waar komt de wind vandaan; hoe kun je dat zien; waarom varen we op de motor; waarom zeilen we niet?



Beschrijving van de videoclip

Rover (7 jaar), Pelle (9 jaar) en de onderzoeker staan bij het houten stuurwiel van de Beagle. Pelle weet dat dit een driemaster is, de Stad Amsterdam. Hij heeft waarschijnlijk drie masten omdat de boot zo groot is. Schepen zonder masten zijn een ander soort schepen, motorboten of roeiboten. Ze ontdekken dat het een heel grote zeilboot met een motor is. Ze zeilen nu niet omdat de wind de verkeerde kant op staat. “We zitten achteraan, dus we gaan nu die kant op.” “Hoe kun je weten dat de wind verkeerd is?” “Dat voel je,” weet Pelle, “en dat zie je aan de touwen.” “Maar als je nu eens naar boven kijkt?” Ze ontdekken allemaal vlaggen bovenin de masten. Pelle vindt dat ze in de stuurhut soms voor niets staan te sturen, dan hoeven ze alleen rechtuit. “Kun je daar ook zien waar je naar toe gaat?” Pelle: “dat zie je aan een soort …” Rover valt hem bij: “… soort kompas, allemaal kompassen en andere apparaten.” “Weet je wat dit ding voor onze neus is?” Ze weten beiden dat dit ook een kompas is en ze proberen uit te vinden welke kant ze opvaren. Dat valt niet mee, ze weten wel dat het kompas altijd naar het noorden wijst en dat je aan de hand van het kompas kunt kijken of je de goede kant op vaart, maar hoe …. Land zien ze nergens. De onderzoeker wijst hen op de katrollen, enkele, dubbele en driedubbele. Pelle weet, hoe meer dubbele hoe lichter. Je hebt meer touwen en hout nodig, de uitleg is lastig. Rover en Pelle denken dat ze op een boot zitten die aan de onderkant van hout is, want hout drijft en ijzer niet. Er zit ook wel ijzer aan de boot, zoals de hekken. Ze zijn ijzeren boten die drijven tegen gekomen. Pelle denkt dat dat komt door de motor die ze op snelheid houdt, net als een vliegtuig, als dat stopt dan valt het naar beneden.



Klik hier als de video niet direct afspeelt


  |  Freudenthal Instituut: Home - Universiteit Utrecht  |  Freudenthal Collectie: Home - Showcase - Archief  |  Subset: Wetenschap & Technologie  |