Jip en de luchtspuit
Activiteit, video van Talentenkracht
  |  © freudenthal instituut  |  Bron  |  484 views  |  Home  |  

Beschrijving van de activiteit

De 'luchtspuit' bestaat uit twee sondespuiten (soort injectiespuiten zonder naald) die met een slangetje aan elkaar verbonden zijn. Als de ene zuiger is uitgetrokken en de andere ingeduwd, kan door het induwen van de uitgetrokken zuiger de lucht naar de andere spuit verplaatst worden. De activiteit wordt met opzet niet met water gedaan, hoewel dat ook kan, maar met lucht. Bij gebruik van water zie je immers door de aanwezige luchtbelletjes het water bewegen, bij gebruik van lucht zie je niets. De onderzoeker zet, terwijl het kind toekijkt, de luchtspuit zoals boven beschreven in elkaar. Het kind houdt de ene spuit vast en de onderzoeker vraagt wat er zal gebeuren als de andere spuit wordt ingeduwd.



Beschrijving van de videoclip

Jip (5 jaar 11 maanden) en de onderzoeker zitten aan tafel. De onderzoeker zet de luchtspuit in elkaar en vraagt: “Heb je dit wel eens gezien?” Jip kent de spuit. “Dan moet je dat (de zuiger) daarin stoppen en er water in doen. De onderzoeker vraagt Jip wat er zal gebeuren wanneer hij de zuiger aan zijn kant induwt. “Dan gaat die omlaag”, zegt ze en wijst naar de zuiger van haar luchtspuit. “Dan deze weer en dan gaat die naar beneden.” De onderzoeker vraagt hoe dat kan. Jip weet het niet. De onderzoeker duwt nog een keer en zegt haar te kijken. Jip kijkt aandachtig naar de zuiger die naar haar toe geduwd wordt en zegt: “Ik snap het, kijk want dan komt hier allemaal lucht uit en dan duwt die de lucht allemaal hierheen”, ze wijst op haar luchtspuit. “Dan komt dat (de zuiger) helemaal naar achteren.” “Waar is de lucht nu dan?” vraagt de onderzoeker. “Die is nu hierin”, zegt Jip gedecideerd en wijst naar haar luchtspuit. ”Als ik nu zo ga duwen dan duw ik alle lucht er weer uit en dan komt ie weer bij jou!” “Dus waar is de lucht nu?”vraagt de onderzoeker, terwijl Jip de zuiger van haar luchtspuit induwt. “Bij jou!” “En als ik weer duw?” “Dan gaat de mijne ver.” Jip weet precies hoe het werkt en wat er allemaal gebeurt.



Klik hier als de video niet direct afspeelt


  |  Freudenthal Instituut: Home - Universiteit Utrecht  |  Freudenthal Collectie: Home - Showcase - Archief  |  Subset: Wetenschap & Technologie  |