Anna en de autofoto's
Er zijn twee schaalmodellen van een zilvergrijze Opel Astra. De schalen van de auto's verschillen.
  |  © freudenthal instituut  |  Bron  |  728 views  |  Home  |  

Beschrijving van de activiteit

Er zijn twee schaalmodellen van een zilvergrijze Opel Astra. De schalen van de auto's verschillen. De kleine is ongeveer half zo lang als de grote auto. Verder zijn de auto's nagenoeg hetzelfde. Er zijn foto's van de twee auto's gemaakt in allerlei opstellingen. Zo zijn er bovenaanzichten en allerlei zijaanzichten. De foto's van de zijaanzichten zijn zo gemaakt dat de kleine auto soms kleiner, maar soms ook even groot of zelfs groter lijkt dan de grote auto. Bij deze activiteit hoort een digitale camera, waarmee kinderen kunnen proberen de getoonde foto's na te maken. De getoonde foto's kunnen dan vergeleken worden met de foto's op het schermpje van de camera. Het lastige is dat er gemanipuleerd moet worden met beide auto's en de camera.



Beschrijving van de videoclip

Anna is vijf jaar en vier maanden oud. De onderzoeker laat Anna de beide auto's zien. Ze bekijkt ze van alle kanten en heeft oog voor alle details. Ze ziet natuurlijk de verschillen in grootte. Daarnaast merkt ze op dat de nummerplaten verschillen en ziet ze dat de kleine auto wel een uitlaat heeft en de grote niet. Verder vindt ze de auto's precies hetzelfde. Vervolgens wordt de werking van de digitale camera verkend. Anna maakt een foto van de onderzoeker. Dan wordt de eerste foto getoond: een bovenaanzicht van beide auto's. De onderzoeker vraagt of Anna dezelfde foto kan maken. Ze maakt er een, maar is zelf niet tevreden met het resultaat. Ze zet de auto's een beetje uit elkaar en klimt zelfs op de tafel omdat ze inziet dat ze van wat grotere afstand moet fotograferen om ze er allebei op te krijgen. Het resultaat stemt haar tevreden ondanks het feit dat ook haar schoenen erop staan. Dan komt in de clip een foto aan bod waarbij de kleine auto groter lijkt dan de grote. Anna manipuleert met de auto's en de camera. Na een paar foto's waarbij ze niet tevreden is over het resultaat, maakt ze de afstand tussen de auto's nog wat groter. Dan is ze tevreden over het resultaat. Ze kan ook uitleggen wat er gebeurt als je de kleine auto dichter bij de camera plaatst en wat er gebeurt als je de grote auto verder van de camera zet.



Klik hier als de video niet direct afspeelt


  |  Freudenthal Instituut: Home - Universiteit Utrecht  |  Freudenthal Collectie: Home - Showcase - Archief  |  Subset: Wetenschap & Technologie  |