Het Gouden Schot - toelichting
Interactief kunstwerk prikkelt rekenend Nederland

Op woensdag 14 september 2005 onthulde mevrouw Yvonne van Rooy, voorzitter van de Universiteit Utrecht, Het Oog. Het Oog daagt kinderen, treinreizigers en andere passanten uit om oplossingen te bedenken voor rekenkundige en wiskundige vraagstukken. Dit interactieve kunstwerk van Jaap de Jonge is een grofmazig grafisch display dat aan de buitenmuur van het Freudenthal Instituut is bevestigd. Met de onthulling van Het Oog is het nieuwbouwproject van het Freudenthal Instituut beëindigd. Het Oog is goed te zien vanaf NS station Utrecht Overvecht.

Het Oog maakt de werkzaamheden van het Freudenthal Instituut voor de buitenwereld zichtbaar. Het kunstwerk is verbonden met internet en laat rekenkundige en wiskundige opgaven zienmet zien. Voor kinderen en voorbijgangers is Het Oog een prikkel om oplossingen te bedenken.

Oplossingen kunnen via internet worden verzonden aan het display, waarop de verzonden oplossing direct te zien is. De medewerkers van het Freudenthal Instituut zullen nieuwe vraagstukken blijven ontwikkelen voor Het Oog. Op deze manier zal het kunstwerk nooit zijn betekenis verliezen; Het Oog is een permanent 'werk in uitvoering' en rekenen en wiskunde gaan door Het Oog deel uitmaken van het dagelijkse leven in Utrecht.
De functie van Het Oog komt overeen met een belangrijk doel van het Freudenthal Instituut: kinderen confronteren met rekenen en wiskunde als een spannende bezigheid, die bovendien door bijna iedereen te leren is en die voor iedereen van essentieel belang is in het dagelijks leven. Het Freudenthal Instituut onderzoekt alle aspecten op het gebied van reken- en wiskundeonderwijs om dit op alle niveaus te verbeteren, met name in het basis-, voortgezet en beroepsonderwijs. Het Freudenthal Instituut ontwikkelt en beheert de meest bezochte rekenwebsite van Nederland, het RekenWeb, en de wiskundewebsite WisWeb die in verbinding staan met Het Oog.
Jaap de Jonge is werkzaam op diverse terreinen van de beeldende kunst en de toegepaste vormgeving. Zijn kunstwerken typeren zich doordat zij instrumenteel zijn: ofwel ze doen iets of je kan er iets mee doen. Het Oog werd ontwikkeld door Jaap de Jonge in nauwe samenwerking met het Freudenthal Instituut, ALENCO en SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte).




© rekennet 1999-2013