Home

Videofragmenten introductie kommagetallen

De fragmenten komen uit de eerste les. De les begint met een gesprek over leven op het platteland in Frankrijk. De leerkracht - Lia Oosterwaal - stelt de vraag hoe men vroeger afstanden gemeten zou hebben, toen er nog geen meters en centimeters bestonden. Kinderen noemen onder andere het meten met een stuk draad of touw.

De leerkracht vraagt kinderen om tafels op te meten met een stukje touw. In het eerste fragment legt Tisse uit hoe je dat kunt doen. Volgens Tisse is de afstand bijna twee keer het touw. Volgens Jeroen is het 1 en 4/5.


download fragment 1

Kinderen bespreken in hun rekengroepje wat een handig aantal stukjes zou zijn als onderverdeling. Je zou er onder andere ook een kaart mee op moeten kunnen meten. Het volgende fragment toont het begin van de klassikale bespreking.


download fragment 2

Lia spitst de vraag toe en vraagt om te kiezen uit een aantal getallen: 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, of 12. De groepjes bedenken argumenten voor hun keuze. In het laatste fragment worden de argumenten vergeleken.
De leerkracht sluit uiteindelijk af met: de Fransen kozen voor een indeling in tienen, en de rest van de wereld is dat uiteindelijk ook gaan doen.


download fragment 3