Tangram - uitleg

Het Chinese Tangram is een legpuzzel, waar je oneindig veel verschillende puzzels mee kunt maken. De stukjes van het tangram zullen daarbij nooit in aantal toenemen, noch in vorm veranderen.
Het tangram of zevenbord bestaat uit zeven stukjes, de basisvormen of kortweg vormen genoemd. Deze vormen zijn ontstaan door een vierkant op een speciale manier te versnijden.

Het is dus mogelijk om uit de vormen van het tangram een vierkant te leggen. Nu staat dit RekenWeb-spel bij de start zo dat de zeven stukjes samen een vierkant vormen, maar als dat niet gegeven was, dan zou het nog een heel probleem zijn om met deze zeven gegeven vormen een vierkant te leggen. Hier zijn we aangeland bij het doel van het tangram. De bedoeling van het tangram is om uit de zeven vormen bepaalde figuren te leggen. Dit hoeft niet slechts een vierkant te zijn, een driehoek, een parallellogram, een trapezium of wat voor geometrische figuur dan ook; met de vormen van het tangram kunnen ook figuratieve voorstellingen worden gelegd: rennende, zittende, vallende, spelende, dansende, staande of theedrinkende mannetjes of vrouwtjes, vliegende of zwemmende vissen, katten, biggen, vissen en alle andere denkbare dieren, ook bruggen, boten, huizen, speerpunten en pistolen.
© rekennet 1999-2013