Water
Module Rekenvoort - vmbo
  |  © Freudenthal Instituut / NVvW  |  2795 views  |  Home  |  


Water

We staan er nauwelijks bij stil dat drinkwater niet in alle landen gemakkelijk verkrijgbaar is. En toch: zonder water kunnen we niet leven. Aan water zijn grenzen, we kunnen het niet onbeperkt gebruiken. Daarom: wees zuinig met water. De vraag naar water neemt in alle landen toe. Laten we eens kijken hoe wij en anderen het water gebruiken.

Water wereldwijd

De wereldbevolking is het totaal aantal mensen op aarde. Men schat de wereldbevolking op dit moment op 6,6 miljard mensen. Een zesde deel van de wereldbevolking heeft geen toegang tot zuiver drinkwater. Dit is een filmpje over de wereldbevolking en arme en rijke landen.

Consumptie van water in Nederland

Hoeveel water gebruiken we nu eigenlijk? Bekijk dit filmpje uit het NOS-journaal van 7 maart 2008 over watergebruik thuis.

Water is geld

Wat kost ons water? Wat zou een liter drinkwater kosten? En maakt het nog verschil of je drinkwater in een fles koopt of dat je het water uit de kraan gebruikt? Duizend liter drinkwater kost in Nederland gemiddeld ? 1,44. De waterprijs kan per regio verschillen. Inclusief belastingen komt het tarief gemiddeld uit op ? 1,68 per duizend liter. Aan het waterbedrijf betaal je behalve voor het gebruikte water ook nog: vastrecht, waterbelasting, grondwaterbelasting en provinciale grondwaterheffing. Je kunt thuis op allerlei manieren op water bezuinigen. Bekijk dit filmpje maar eens.

En nog een grappig filmpje. Zet het geluid aan voor het (Engelse) liedje.

Water in de toren

Een watertoren is een bouwwerk dat lijkt op een toren met bovenin een waterreservoir. Een watertoren zorgt dat er druk op de waterleiding staat, zodat het water uit de kraan kan stromen. Alle watertorens hebben een verschillende vorm. De gemiddelde inhoud van een watertoren is van 450 tot 2500 kubieke meter. De eerste watertoren in Nederland dateert van 1836. Nederland telde vroeger 260 watertorens, nu zijn het er nog 170. Veel watertorens krijgen tegenwoordig een andere bestemming zoals woning of restaurant. Zoals de toren in dit filmpje. Wil je meer weten over watertorens kijk eens in Wikipedia.

Water en microkrediet

Veel mensen in de wereld sterven door gebrek aan water of worden ziek. Twee tot drie miljard werkdagen gaan verloren doordat men water elders moet halen. Het productieverlies wordt geschat op 5 miljard euro. Er bestaan eenvoudige manieren om water te zuiveren. Dat zie je in dit fimpje.


En in dit filmpje krijg je uitleg over microkrediet.

Minigames
Oefenen met geld
Breuken overschenken
Eerlijk Verdelen
Sokken Drogen


Informatie

  |  Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht  |  Freudenthal Collectie, subset RekenVoort  |  Professionalisering -> voor docenten -> door het FI  |