Voor wie?
Samenvatting
Onderwerp |
meten, maten
|
Samenvatting | Onze wereld zit vol met typische vormen. We zijn ons daar meestal niet zo van bewust, maar toch zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze vormen heel bepalend voor hoe ze kunnen worden vervaardigd. Van blok- en cilindervormige figuren weten we over het algemeen vrij goed hoe ze in elkaar zitten en hoe je ze kunt maken. Maar dat geldt niet voor de zogenaamde "kegelvormen" waar het in deze opdracht om draait. |
| Bedoeling
Bedoeling
Onze wereld zit vol met typische vormen. We zijn ons daar meestal niet zo van bewust, maar toch zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze vormen heel bepalend voor hoe ze kunnen worden vervaardigd. Van blok- en cilindervormige figuren weten we over het algemeen vrij goed hoe ze in elkaar zitten en hoe je ze kunt maken. Maar dat geldt niet voor de zogenaamde 'kegelvormen' waar het in deze opdracht om draait. De bedoeling van deze knip- en plakopdracht is dat de leerlingen spelenderwijs uitvinden hoe ze de kegelvormige voorwerpen van het voorbeeldblad kunnen namaken. De leerlingen krijgen uiteenlopende materialen en zullen zich in eerste instantie niet realiseren dat het knipblad 'taartrooster' hierbij het meest praktisch is. Veelal wordt - ook bij de volwassenen ! - eerst naar de strook gegrepen en wordt geprobeerd daarmee een bekertje of hoedje te maken. Dat blijkt slechts ten dele te lukken, want er blijven vreemde punten uitsteken. Met een rond vouwblaadje gaat het al een stuk beter. Door het blaadje tot het middelpunt in te knippen kan dit vervolgens in elkaar gedraaid worden tot een rijsthoedje. Schuif je nog wat verder dan wordt het een puntig feesthoedje. Je merkt direct dat je papier teveel hebt, met name bij het feesthoedje. Een kwart cirkel is daar al voldoende voor! Duidelijk wordt ook dat de lampenkap en de beker een soort afgeknotte hoedjes zijn. De top is er als het ware af. Vertaald naar de basiscirkel betekent dit, dat er uit het midden een rondje geknipt moet worden. Met behulp van een passer en een schaar kan dit bij een rond vouwblaadje worden uitgeprobeerd. Met het knipblad 'taartrooster' gaat het allemaal een stuk gemakkelijker. Je kunt daar immers de gewenste segmenten en binnencirkels direct op aangeven en de vorm volgens de voorgedrukte lijnen uitknippen. Voor zowel jong als oud blijken dit verrassende ontdekkingen te zijn.
De vormen op het voorbeeldblad zijn allemaal kegelvormen. Het rijsthoedje en het feesthoedje zijn volledige kegels, de lampenkap en het bekertje zijn afgeknotte kegels.Een belangrijke eigenschap van al deze kegelvormen is dat je ze kunt maken uit een platte cirkelvorm. Zie bovenstaande tekeningen.
Bediening
|