De Grote Rekendag

De Grote Beer, Duivendrecht
Verslag: Frans van Galen

Ik kijk eerst mee in groep 8, waar Cees Tijsen het verhaal over de Lutine vertelt. Op het moment dat Cees vertelt over de schipbreuk barst er buiten een regenbui los, maar donder en bliksem blijven ons bespaard.

Hoe vind je het midden van het eiland? De meeste kinderen gaan met een lineaal en potlood aan de slag. Ze nemen de helft van de lijn tussen de west- en de oostpunt als het midden, of ze trekken twee lijnen - over de lange kant en door de korte zijde - en kiezen het snijpunt van die twee. Er zijn ook kinderen die gaan vouwen. Eén meisje doet dat op een mooie manier: ze vouwt het eiland zo dat het stuk boven en onder de lijn ongeveer even groot is. Met twee van zulke vouwlijnen heb je het midden, zegt ze. Andere kinderen gaan ook vouwen, maar die vouwen simpelweg het velletje A4 doormidden. Toevallig ligt het eiland ongeveer midden op het blaadje ...

Bij de volgende vraag hoeft het woord vouwen niet meer genoemd te worden. Kinderen zijn wel verbaasd dat de schat zo aan de buitenrand van het eiland ligt, en niet echt tussen huis, boom en paal in. Ik ben niet de enige gast, want in de klas loopt ook Maya Schepers van het RVU-programma 'Dubbel OO' rond. Met een microfoon, wat de kinderen natuurlijk erg spannend vinden. Het programma van morgen gaat over de vraag hoe we kinderen geïnteresserd krijgen in de exacte vakken. Ik hoop dat de Grote Rekendag er een heel klein beetje aan bijdraagt.

Tot aan de pauze gaat deze groep 8 door met de opdrachten van de Lutine. De rest doen de kinderen pas morgen. Wat ze nog niet weten is dat ze dan echt mogen schatzoeken: er komt iemand met een GPS en er zal ergens in of buiten school iets verstopt worden.

Ik kijk kort bij de groepen die het middenbouw-project doen. Voor groep 4 is de opdracht om alle huisjes goed neer te zetten nogal pittig. Alleen al het idee dat de foto's van verschillende kanten gemaakt zijn is voor sommige kinderen al lastig. In de zandtafel zijn een paar kinderen het eiland inmiddels aan het nabouwen, dus daar kan iedereen straks omheen lopen. De kleutergroepen waren deze week bezig met een project over het ziekenhuis. Een paar elementen van het dierentuin-project zijn daar door de leerkrachten in verwerkt.