Nationale Wiskunde Dagen

Nationale Wiskunde Dagen 2004


Voorwoord en welkom

Ah, de eerste NWD! Dat waren tijden. Met de billen samengeknepen keken we iedere dag uit naar de postzak. Hoeveel aanmeldingen zouden er vandaag inzitten? Oeps! Slechts twee... Zou de eerste NWD eigenlijk wel door kunnen gaan? Mensen waren van tevoren wat sceptisch: wat een merkwaardig concept, en zo duur, en op een schooldag. We hoopten op 200 aanmeldingen. Tweehonderd! Was dat niet erg veel?
Rond 1 oktober moet het geweest zijn. Ik belde vanuit Amerika, nog steeds met de billen gespannen. Hoeveel? Het antwoord ervoer ik als een bevrijding: meer dan 200. DE NWD waren geboren.
Tja, en dan nu de Tiende. De Leeuwenhorst is te krap. Er zijn ongelooflijk veel aanmeldingen, zo’n 700 deze keer. En we hadden ons nog zo voorgenomen niet meer dan 350 mensen toe te laten. Maar ja, als er zoveel mensen willen en de evaluatie steeds erg positief blijft, wat moet een mens dan?
Nadenken dus. Hoe verder? Er zijn dit jaar veranderingen: slechts drie plenaire lezingen in plaats van vier. Dit maakt meer maatwerk mogelijk: in elk blok is een semi-plenaire lezing (voor maximaal 250 personen) en ruimte voor dubbele blokken van 90 minuten waarin echte workshops worden gehouden.
Is dit een vooruitgang? Het is aan u deze prangende vraag te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de verandering van zalen: de vertrouwde Rotonde kan onze plenaire sessies niet meer aan, vandaar het Atrium. Kan dat?
En hoe bevalt het om met zoveel collega’s twee dagen onder één dak te vertoeven, en hoe om uit een groot aantal lezingen een keus te maken? Want meer docenten betekent ook meer presentaties.
Kortom, de spanning doet toch weer een beetje aan ‘toen’ denken. Maar de tijden niet. ‘Toen’ had nog niemand van verdomming gehoord, van een wankele positie voor wiskunde als zelfstandige discipline. We staan voor moeilijke tijden voor het wiskundeonderwijs. Oude wijsheden werken niet meer en nieuwe wijsheden liggen niet voor het oprapen. Behalve die van onze minister natuurlijk die vindt dat de docenten het wiskundeonderwijs dan maar aantrekkelijker moeten maken. En goedkoper. Zorgen genoeg dus.
Maar nu even niet. Twee dagen genieten van ons vak. Een heel aantrekkelijk vak. Voor de tiende keer een prachtprogramma. Met dank, veel dank aan alle deelnemers en sprekers die altijd weer belangeloos optreden. Dank ook aan alle mensen achter de schermen, dit jaar voor de laatste keer geïnspireerd en gedirigeerd door Heleen Verhage, die het na negen jaar NWD voor gezien houdt. Niet omdat het niet leuk meer zou zijn, maar omdat ze manager-beheerder wordt bij haar Freudenthal Instituut. Dank voor alles Heleen!

Prof.dr. Jan de Lange


De NWD worden mede mogelijk gemaakt
door een bijdrage van
NH hotel De Leeuwenhorst:

 


Copyright © 2003, Freudenthal instituut. All rights reserved.