Nationale Wiskunde Dagen

Nationale Wiskunde Dagen 2003


Voorwoord en welkom

Natuurlijk Weer Druk. Heel druk. Die negende NWD. Velen zijn teleurgesteld deze keer omdat ze te laat waren met hun inschrijving, maar u dus niet. U gaat zich weer laven aan de bron van wiskundige ideeën die de NWD heeft bewezen te zijn. Inspiratie, nieuwe energie, gezelligheid, lotsverbondenheid.
Dat laatste is wel iets om even dieper op in te gaan. Het is een bekend verschijnsel dat sociale coherentie toeneemt als men zich als groep bedreigd voelt. Nu, de groep Nederlanders die zich verlustigt in het geven van of onderzoek doen in wiskunde begint zich inderdaad steeds meer een bedreigde diersoort te voelen. Aan alle kanten onrust: de leraar heeft al geen status meer (veelal refereert men nu aan de jaren vijftig: ach, wat was je als leraar toen iemand), maar leraar wiskunde zijn is helemaal een probleem. Wiskundestudenten zijn er nauwelijks. Aan alle kanten wordt aan de omvang en diepte van het wiskundeonderwijs geknabbeld.
Wiskunde! Het vak groeit als kool, de toepassingen worden steeds mooier, het vak steeds relevanter en interessanter. En het onderwijs wordt aan alle kanten bedreigd. Maar het heeft een goede kant: wiskundig Nederland begint naar elkaar toe te bewegen. Wiskundigen zien in, althans een aantal, dat het weinig zin heeft om te gaan vitten op allerlei zaken die volkomen irrelevant zijn in een groter kader. Dat grotere kader is dat er vraagtekens gezet worden bij de rol en het nut van wiskundeonderwijs en zelfs bij de studie van wiskunde (als geïsoleerd vak). `We' worden van alle kanten, zowel nationaal als internationaal, onder vuur genomen en dus kruipen die `wiskundigen' tegen elkaar aan. Dat is prachtig, als we ons maar niet isoleren van de realiteit. Want dan wacht slechts uitsterving. Zo kan men hier en daar reeds vernemen dat wiskunde het lot van Latijn en Grieks zal moeten delen.
Wat ons te doen staat is het wiskundeonderwijs opnieuw uitvinden. Laten zien welk een prachtvak wiskunde is. Laten zien hoe dynamisch het zich ontwikkelt. Laten zien dat niemand zonder kan (Wordt Wiskundig Weerbaar!). Laten zien dat het uitdagend en spannend kan zijn.
Het programma van de negende NWD laat zien hoe mooi wiskunde is. Het laat zien dat heel veel docenten en wiskundigen zich wellustig in dit wiskundebad willen wentelen. En het laat zien dat de politiek veel zaken nog niet snapt.
Een programma dat weer ongelofelijk veel prachtpresentaties belooft. En gezelligheid. En plezier. En een funrun. Dat wordt weer een vermoeiende aangelegenheid.
Nu nog even een plannetje bedenken om het wiskundeonderwijs te revitaliseren. Iets waar we met zijn allen achter kunnen staan. En waar Den Haag niet omheen kan. Misschien iets om te presenteren op de Tiende NWD?
Ha! Die Heerlijke Wiskunde Dagen!

 Jan de Lange



De NWD worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van NH hotel De Leeuwenhorst:


Copyright © 2003, Freudenthal instituut. All rights reserved.