Nationale Wiskunde Dagen

2 en 3 februari 2001


Voorwoord en welkom

Daar gaan we weer. En wat is het nodig. Dat het klimaat verslechtert is evident en bewezen maar de oorzaken vallen niet eenduidig vast te stellen. Ja, daar ga je met je causale verbanden.
Dat het schoolklimaat enigszins onder druk staat is ook evident - teveel management, papierwinkel, onvoorbereid op studiehuis en profielen, basisvorming mislukt, VMBO zorgenkind, wiskunde bedreigde discipline. Causale verbanden lijken hier wat makkelijker voorhanden, maar worden door de daarvoor betrokkenen nogal eens ontkend. De stelselwijziging die gebukt gaat onder de afkorting VMBO is het gevolg van een rapport dat gemaakt is onder voorzitterschap van Van Veen, (ex)werknemersvoorzitter. En dat is te zien. Dat onderwijs ook nog een voorbereiding op de maatschappij is en niet alleen op je beroep, is iets wat geheel teloor lijkt te gaan bij de huidige plannen. Het is dan ook leuk dat Arie Kraaijeveld, voorzitter vereniging FME-CWM, bereid is gevonden deze NWD te openen. Wellicht kan hij enige helderheid verschaffen over toekomstige ontwikkelingen in het onderwijs zoals het bedrijfsleven die ziet. Kunnen we later tenminste een causaal verbandje aantonen.

Gelukkig bent u weer in grote getale op komen dagen voor twee dagen inspiratie en ook wat transpiratie. Het programma ziet er weer goed uit en bij de hoofdlezingen valt op dat we deze keer in ieder geval de discipline wiskunde niet te kort doen. Peter Stevenhagen uit Leiden, de voor velen van ons bekende Agnes Verweij (Delft, maar gevormd in Leiden) vormen samen met wel twee prachtsprekers uit het buitenland voor een uiterst sterk kwartet. Heinz-Otto Peitgen werd wereldberoemd door de boeken die hij over Chaos theorie schreef en velen van ons hebben minstens een boek daarvan in de kast staan. Samen met de Amerikaanse zustervereniging van de NVWL, de NCTM, maakte hij ook heel mooi leerlingmateriaal. Zo mogelijk nog beroemder is de laatste spreker die velen van u al eerder op de NWD hebben gezien. Een levende legende en een der grootste nog levende wiskundigen: Sir Christopher Zeeman zal ons weer laten genieten op de vrijdagavond. Een bijzonder voorrecht voor ons allen.

We wensen uallen weer twee inspirerende dagen toe, en noteer vooral de NWD data voor 2002: 1 en 2 februari.

Jan de Lange
voorzitter programmacommissie


Organisatie Nationale Wiskunde Dagen

De NWD 2001 werd georganiseerd door het Freudenthal Instituut onder auspiciën van de Nederlandse Onderwijs Commissie voor Wiskunde van het Wiskundig Genootschap en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren in samenwerking met het IVLOS van de Universiteit Utrecht.

Programmacommissie
Uitvoerend comité

J.M. Aarts

H.G.B. Broekman

H. Broer

S.J. Doorman

S. Garst

J.Hop

F. den Hollander

Mw. M. Kool

Mw.J.Kuijper

J. de Lange

J. van Lint

J.A. van Maanen

S.W. Rienstra

M. Roelens

W.H.A. Schilders

D. Siersma
 

Mieke Abels

Michiel Doorman 

Sylvia Eerhart

Els Feijs

Tom Goris

Dédé de Haan

Ank van der Heiden

Jan de Lange

Heleen Verhage

 

Copyright © 1999, Freudenthal instituut. All rights reserved.