Programma

Op de Nationale Wiskunde Dagen komen in plenaire lezingen en werkgroepen nieuwe en historische ontwikkelingen binnen de wiskunde aan de orde. De sprekers zijn wiskundigen die over hun vak praten, maar ook niet-wiskundigen die laten zien hoe wiskunde bij de uitoefening van hun beroep wordt toegepast. Naast het lezingen programma zijn er zoals gebruikelijk weer vele extra's, waaronder de informatiemarkt en de funrun.

Plenaire lezingen
De openingslezing wordt verzorgd door Peter Stevenhagen van de Universiteit van Leiden en zal gaan over `gladde getallen', dat zijn getallen zonder grote priemfactoren die nuttig blijken te zijn in bepaalde algoritmen.
De bijdrage van Agnes Verweij (TU Delft) zal gaan over perspectief in een kastje: hoe de beschilderde wanden van een lege kijkdoos een ruimtelijk beeld van een interieur kunnen oproepen.
De vrijdagavond lezing wordt verzorgd door een van de grootste thans levende wiskundigen: Sir Christopher Zeeman uit Oxford, geen onbekende van de NWD. Hij zal spreken over toepassingen van de catastrofetheorie in de natuurkunde, biologie en gedragswetenschappen.
Heinz-Otto Peitgen (universiteit van Bremen), beroemd van de theorie over fractals, neemt de slotlezing voor zijn rekening, met als titel: `Experience Chaos and Fractals through Paperfolding'.
Parallelle lezingen

De meeste parallelle lezingen zijn gegroepeerd binnen zes thema's:

wiskunde om de wiskunde: getaltheorie
wiskunde en geschiedenis
wiskunde en kunst
wiskunde en biologie
wiskunde en elektronisch rekenen
wiskunde onder handbereik

Praktische informatie en inschrijving

wiskunde om de wiskunde: getaltheorie

Een bijzonder aspect van de getaltheorie is het feit dat zowel `professionals' als `amateurs' zich er door de tijden heen met groot enthousiasme op gestort hebben. De reden dat amateurs en leken zich zozeer door getaltheorie voelen aangetrokken ligt vooral ook in het feit dat de problemen zo voorstelbaar zijn. Dat geldt in aanmerkelijk mindere mate voor de oplossingen. Helaas.
Tot het midden van onze eeuw werd getaltheorie beschouwd als de zuiverste van de wiskundige disciplines. Dat is nu definitief voorbij. Getaltheorie is door de opkomst van digitale technieken een vak geworden met vele toepassingen. Anderzijds hebben computers het mede mogelijk gemaakt dat getaltheoretici onwaarschijnlijk grote ontbindingen in factoren hebben kunnen uitvoeren en reusachtige priemgetallen hebben kunnen vinden.
Getaltheorie blijkt een enorme fascinatie op te kunnen roepen. Ondanks, of misschien wel mede door, het feit dat het zo lang `onnut' bleek te zijn. Of, zoals Hardy zei: `I have never done anything useful.'

terug

wiskunde en geschiedenis

Wie zou er niet eens willen bladeren in een wiskundeschoolboek van een paar eeuwen geleden?
Tijdens de NWD krijgt u de kans. In vier historische werkgroepen zal telkens één historisch wiskundeboek centraal staan. U hoort hoe het boek gebruikt is en welke rol het destijds gespeeld heeft. U krijgt tevens de kans om te puzzelen op authentieke vraagstukken. Vergelijk vervolgens uw eigen oplosmethoden met de historische en uw waardering voor de wiskunde van uw collega's uit voorgaande eeuwen zal stijgen.
Fragmenten die uw verbazing opwekken, kunnen op hun beurt uw leerlingen verrassen. Zo kunnen historische wiskundeboeken een inspiratiebron zijn voor het hedendaagse onderwijs. Zet een stapje achteruit in de geschiedenis van het wiskundeonderwijs en ontwikkel een frisse kijk op uw eigen onderwijspraktijk

 

 

 

 

terug

wiskunde en kunst

Zowel wiskundigen als kunstenaars raken vaak gefascineerd door structuren, regelmatige patronen, wetmatigheden en chaos.

Anamorfosen zijn vertekende figuren die pas duidelijk worden door ze te bekijken met een gebogen spiegel. Kunnen we er iets mee in de klas?
We kennen allemaal wel de regelmatige vijfhoek en het regelmatige twaalfvlak. Deze twee spelen ook een merkwaardige maar interessante rol in de kunst en in de natuur!
De Japanse `sangaku' is een houten plankje waarop een wiskundige stelling is gepresenteerd in een compacte vorm. Deze plankjes werden bij wijze van `een geschenk aan de goden' opgehangen onder de tempeldaken in Japan.
Hoe kan een kunstenaar geïnspireerd raken door die wiskundige zaken? Door het in beweging zetten van de plaatjes kan men met de computer patronen zoeken, die dan weer verrassende kunst opleveren.
Ook de muziek kent patronen, structuren en wetmatigheden. Bij voorbeeld op het gebied van samenklanken en de bouw van toonsystemen. Die structuren hebben vaak wiskundige trekken. Reden om er op de NWD (weer) eens aandacht aan te besteden.

terug

wiskunde en biologie

Van de zandraket (zie plaatje), van bakkersgist en van een minuscuul draadwormpje is de basenvolgorde in het DNA inmiddels bekend. Voor de mens zal dit nog wel 10 jaar duren. Dat dachten biologen vorig jaar. Het is nu echter waarschijnlijk dat dit jaar al het volledige DNA van de mens in kaart wordt gebracht. Dat komt niet alleen door snellere computers, maar ook door slimmere algoritmen. De huidige technische mogelijkheden hebben als gevolg dat biologen, wiskundigen en informatici druk samenwerken.
Simulaties spelen een belangrijke rol bij het beschrijven van allerlei ingewikkelde biologische processen, zoals onze evolutie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aannemelijk maken van het ontstaan van zulk complex DNA als het onze dat bestaat uit 3 miljard basenparen. Maar kun je met dergelijke simulaties eigenlijk wel iets zeggen over één uniek geval?
Het thema biologie en wiskunde zal vanuit verschillende invalshoeken belicht worden. Aan de orde komen recente ontwikkelingen en successen in de samenwerking tussen de twee disciplines, maar er zullen ook vraagtekens worden gezet bij de waarde van enkele resultaten.

terug

wiskunde en elektronisch rekenen

Wiskunde zonder moderne hulpmiddelen kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen. Op school loopt reeds de jongste brugpieper met rekenmachine en gsm rond. Op hogescholen en universiteiten zijn computers onmisbare hulpmiddelen geworden bij al dan niet wiskundig onderzoek. Met behulp van deze apparaten kunnen ook onmogelijke dingen gedaan worden en de vraag die daarbij opkomt is, wat is het nut hiervan?
In de verschillende workshops zal worden ingegaan op de mogelijkheden en ook onmogelijkheden van de diverse elektronische hulpmiddelen. Ingegaan wordt op wiskunde als hulpmiddel bij enkele coderingstechnieken en versleuteling van informatie. Hierbij komen zowel de bankrekeningcodering als RSA-achtige technieken aan bod. Ook wordt gekeken welke rol wiskunde speelt bij het maken van ingewikkelde modellen die simulaties zijn van de werkelijke praktijk zoals Betuwelijn, Schiphol en dergelijke.

terug

wiskunde onder handbereik

Soms zit de wiskunde in het dagelijks leven zo dichtbij, dat je die haast over het hoofd zou zien. Hoe straalt bijvoorbeeld een draadantenne? Een klassieke theorie, maar de laatste tijd staat deze weer volop in de belangstelling bij de beschrijving van de elektromagnetische effecten van mobiele telefoons. Alledaagse geheimen zijn de vele codes, sleutels en nummers ter controle en beveiliging. Denk aan streepjescodes, ISBN, creditcards, banktransacties, of MP3. Een van de lezingen geeft er meer zicht op.
Om glazen potjes te produceren moet het glas stromen en in een mal geperst of geblazen worden. De wiskunde moet helpen dit productieproces steeds weer te verbeteren. Wiskunde is tenslotte ook de sigaar waar het gaat om de wijze waarop het dekblad zich windt. De benodigde differentiaalgeometrie blijkt te reduceren tot één wonderschone formule waaruit onverwachte conclusies volgen.

 

 

 

 

terug


Praktische informatie en inschrijven

Datum en tijd: aanvang vrijdag 2 februari om 11.00 uur, sluiting zaterdag 3 februari om 14.00 uur.

Plaats: Leeuwenhorst Congrescentrum, Noordwijkerhout.

Kosten: f 595,-- all in.
Reiskosten zijn voor eigen rekening.
Deelname is alleen mogelijk indien de gehele conferentie wordt bijgewoond.
Deelname aan de NWD kan door de school betaald worden uit nascholings- en professionaliseringsgelden. De deelnemers kunnen een certificaat ontvangen.
De deelnemers van de afgelopen NWD krijgen een folder op naam op hun huisadres. Nam u in februari j.l. niet deel aan de NWD, maar wilt u wel graag een folder op naam ontvangen, schrijf dan een briefje met uw adresgegevens naar
NWD, t.a.v. Ank van der Heiden, Freudenthal Instituut, Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht.
Per e-mail (nwd@fi.uu.nl) of fax (030 2660430) kan ook.
Inschrijven kan d.m.v. het aanmeldingsformulier uit de folder of hier.
Na inschrijving ontvangt u een acceptgirokaart.

terug