Nationale Wiskunde Dagen

4 en 5 februari 2000


Voorwoord en welkom
`Er is geen wiskundeonderwijs meer in 2000, het is verdwenen. Er is geen vak meer, wiskunde geheten, geen wiskundeles op het rooster, geen wiskundeboekje om te onderwijzen.' Aldus `futuroloog' Hans Freudenthal bij zijn afscheid als directeur van het IOWO (voorloper Freudenthal Instituut) in 1976. Een pessimist aan het woord - of een Keune avant la lettre die de wiskunde in de basisvorming deze benaming nauwelijks waard vindt? Integendeel. Freudenthal beweerde namelijk dat de wiskunde overal te ontdekken is, met je blote oog en gezond verstand (een schaarse grondstof lijkt het wel). Je hoeft je niet uit te sloven om anderen ervan te overtuigen dat het waard is om te kennen. Maar juist die echtheid en overtuigendheid van de wiskunde zal er de reden van zijn dat het niet als losstaand vak onderwezen kan worden.
Freudenthal kan zijn gelijk nog krijgen; de alom aanwezigheid van de wiskunde is duidelijker dan ooit ook in de schoolwiskunde en nog veel duidelijker op de zesde Nationale Wiskunde Dagen. Maar of het om die reden zal verdwijnen? De invulling wordt meer multidisciplinair, de samenhang met andere vakken steeds duidelijker. Maar het lijkt wel of de schoolwiskunde een autonome bestaanszekerheid heeft die het heel moeilijk maakt om het fundamenteel te veranderen. Daarbij is het ook nogal vanzelfsprekend dat de invulling van het Nederlandse onderwijs in strikte vakcompartimenten die met hand en tand verdedigd worden door de vakbroeders niet erg faciliterend werkt voor meer integratie. Wat dat betreft heeft de invoering van de tweede fase het bewijs weer overtuigend geleverd.
Dat wiskunde een prachtvak is, dat je het overal kunt ontdekken, met je blote oog en gezond verstand, dat het een vak is dat meer dan waard is om te kennen en te leren, dat wist u allen wel - anders was u vast niet (weer) naar de NWD gekomen. Want daar draaien deze dagen toch om. Ook deze keer weer een keur van prachtsprekers over onverwachte aspecten van dat vak. Met voor het eerst - op uitdrukkelijk verzoek - een plenaire spreker die `terug' komt, met uiteraard een andere voordracht. De primeur is Claudi Alsina uit Barcelona ten deel gevallen.
Welkom en heel veel plezier op de NWD en voor (pardon, in) de klas.

Jan de Lange

voorzitter programmacommissie


Organisatie Nationale Wiskunde Dagen

De NWD 2000 wordt georganiseerd door het Freudenthal Instituut onder auspiciën van de Nederlandse Onderwijs Commissie voor Wiskunde van het Wiskundig Genootschap en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en in samenwerking met het IVLOS van de Universiteit Utrecht

 

Programmacommissie
Uitvoerend comité

H.G.B. Broekman
H. Broer
S.J. Doorman
Mw. G. Doren
H.J.A. Duparc
S. Garst
Mw. J. van den Hof
F. den Hollander
J.Hop
Mw. M. Kool
Mw. J. Kuijper
J. de Lange
J. van Lint
J.A. van Maanen
J. Molenaar
W.H.A. Schilders
D. Siersma

Mieke Abels

Arthur Bakker

Michiel Doorman

Sylvia Eerhart

Els Feijs

Dédé de Haan

Ellen Hanepen

Ank van der Heiden

Jan de Lange

Heleen Verhage

 

Nationale Wiskunde Dagen

p/a Freudenthal Instituut
Tiberdreef 4
3561 GG Utrecht
tel. 030 - 261 16 11, fax 030 - 266 04 30,

e-mail nwd@fi.ruu.nl


Copyright © 1999, Freudenthal instituut. All rights reserved.