Wiskunde, uitdaging en stimulans

In dit thema draait het om actie en interactie. Met puzzels, raadsels en spelletjes wordt u uit uw tent en uit uw stoel gelokt. De workshops zijn dus niet geschikt voor mensen die lui achterover willen leunen!!

Dit thema brengt spektakel op de NWD en mogelijk ook in uw eigen klaslokaal.

Waarschuwing: Het enthousiasme van uw collega's kan aanstekelijk werken.

 

Om in de stemming te komen kunt u alvast wat materiaal bekijken. We hebben een aantal url's voor u verzameld, uiteraard zonder de pretentie hiermee compleet te zijn. Wie zonder internet in de stemming wil komen kan zich over bijgaande puzzel buigen.
Adressen van wedstrijden en kampen:

Pythagoras: www.wins.uva.nl/misc/pythagoras

Stichting Vierkant: www.cs.vu.nl/~vierkant

Wiskunde Olympiade en Kangoeroe: olympiads.win.tue.nl/nwo

Wiskunde A-lympiade: www.fi.uu.nl/Alympiade

WWW-lympiade: www.fi.uu.nl/wwwlympiade

Vlaamse Wiskunde Olympiade: www.kulak.ac.be/vwo/nl/vwowwwnl.html

De `recreatieve site' van het WG: www.wiskgenoot.nl/recreatief.html

Pagina's met een heleboel puzzel-, spel-, raadsel- en recreatieve wiskunde-links:

www.internetcollege.nl/vakken/wiskunde/indexned.html

www.univie.ac.at/future.media/moe/puzzles.html

www.eiffel.nl/puzzel_page_v3.htm

dir.yahoo.com/Science/Mathematics/Problems_Puzzles_and_Games

Het wiskundelokaal van de digitale school: digischool.bart.nl/wi/wipuzzle.htm

De hersenbreker competitie van het Minkema College: www.minkema.nl/minkema1/MINK/mvakken/wiskunde/index.htm

De site `Raadsels' van G.Wiecherink: www.betuwe.net/~wiechb/Raadsels.html

En verder ook nog:

www.nrich.maths.org.uk/

www.learningwave.com/abmath/

www.geocities.com/CapeCanaveral/7950/mathprob.htm

library.thinkquest.org/17932/

Set: uitdaging en stimulans in de klas

Chris Zaal en Dion Gijswijt

Pythagoras

vrijdag 13.45-14.30 uur

In uw congrestas zit als cadeautje het spel Set, bestaande uit 81 Set-kaarten. Maar hoe werkt dit spel? Hoe leg je de spelregels uit? Welke klassenactiviteiten zijn er mogelijk?

In deze workshop krijgt u antwoord op al deze vragen. Verder komen aan bod: de wiskunde achter Set, het gebruik van Set als alternatief model bij combinatoriek en kansrekening (in plaats van de obligate vazen met knikkers).

Tenslotte: leren redeneren en leren bewijzen met Set.

Meer over dit spel kunt u vinden op:

www.wins.uva.nl/misc/pythagoras/Set

 

Uitdaging en stimulans in de school

Harry Smits, JSG Maimonides, Amsterdam; Jef Colle, Het Amsterdams Lyceum, Amsterdam; Arie Hol, Cals College, Nieuwegein; Joop van der Vaart, St.-Maartenscollege, Voorburg.

Voorzitter: Jelske Kuijper

vrijdag 16.00-16.45 uur

Hoe organiseer je uitdaging en stimulans in de school? Je kunt hierbij aan verschillende zaken denken. Zo zijn er de wiskundewedstrijden: welke zijn er allemaal en hoe organiseer je deelname binnen je school? Hoe krijg je de schoolleiding zover het rooster om te gooien? Maar er zijn ook scholen met wiskundeclubs: hoe zet je zo'n club op; hoe krijg je en hou je leerlingen enthousiast?

Dan zijn er nog heel wat docenten die de zogenaamde recreatieve wiskunde met enige regelmaat in de klas beoefenen: de dingetjes die ze allemaal doen om hun leerlingen te blijven prikkelen, zoals de dagpuzzel, een speciale proefwerkvraag, een weekendpuzzel.

Een forum van docenten zal vertellen wat ze zelf doen op hun school. Het wordt een bijeenkomst vol informatie-uitwisseling, waarbij iedereen die wel eens iets wil in deze richting en iedereen die zelf wel eens wat doet, van harte welkom is.

 

De wisrun

Deskundige jury onder leiding van Marjolein Kool

zaterdag 9.00-11.30 uur, met een pauze van 10.00-10.45 uur

`Verzamel zo veel mogelijk decimalen van pi en presenteer ze in een wervelende rap aan de jury.'

Dit is een van de vele wiskunde-opdrachten die op zaterdagmorgen in de Leeuwenhorst aan de muur zullen hangen. De andere zijn moeilijker of gekker of wiskundiger of creatiever. In ieder geval zullen de deelnemers met elkaar moeten samenwerken om tot een oplossing te komen. Die oplossing moet gepresenteerd worden aan een jury, waarmee schoonheidspunten te verdienen zijn. Een sluitend bewijs oogst waardering, maar een sluitend bewijs dat bovendien op een glasheldere, interactieve of doldwaze manier aan de jurytafel wordt voorgedragen, levert roem, bewondering en extra punten!!

Sta echter niet te lang stil bij een voltreffer, want de klok tikt door en elke nieuwe opdracht kan nieuwe punten opleveren. Welk team wordt wisrun-kampioen 2000? Aan het eind van de NWD, als traditiegetrouw de trofeeën worden uitgereikt, zullen we het weten. Dan worden de winnaars van de funrun bekend gemaakt en dit jaar voor het eerst ook die van de wisrun.

Is de trofee onverhoopt niet voor u? Niet getreurd, want u zult toch een winnaar zijn. Elke deelnemer aan de wisrun ontvangt een boekje met vijftig wisrun-opgaven. Daarmee kunt u op uw eigen school aan de slag gaan. Natuurlijk is het daar in deze workshop in de eerste plaats om begonnen. Wiskunde kan ook op uw school voor elke leerling een uitdaging en stimulans zijn, dus niet alleen voor de wizzkids. Organiseer in plaats van de traditionele sportdag eens een wisrun. De opdrachten zijn zeer uiteenlopend van aard en niveau. Groepjes brugklassers kunnen doodleuk tegen groepjes van de bovenbouw strijden. In de workshop wordt duidelijk hoe dat kan. Voor deelname aan de wisrun is een wiskunde-knobbel handig, maar acteertalent, gouden handjes, uithoudings- en doorzettingsvermogen zijn even onmisbaar. De wisrun scherpt het verstand en test de lachspieren. Wie niet kan samenwerken, kan wel inpakken.

Zoals u in het programma kunt zien, bestaat de wisrun uit twee delen, gescheiden door een pauze. Het is onmogelijk om pas in het tweede deel in te stappen. Een tweede wisrun-spelregel: Om 11.30 uur sluiten de jury-tafels onverbiddelijk, ook al zou u nog wel uren door willen gaan. Een kwartiertje later wordt u immers verwacht voor de slotlezing! Als het wisrun-virus u te pakken heeft, hebben wij ons doel bereikt. Pas op: We doen niet aan nazorg!

Wie aan de wisrun deelneemt, moet meenemen: passer, rekenmachine, geodriehoek, schaar, ruitjespapier, gezond verstand en een gevoel voor humor.